Történelem- és Politikatudományi Osztály

Bemutatkozás

Az Osztályról

A Történelem- és Politikatudományi Osztály (TePO) a történész és politológus doktoranduszok, doktorjelöltek szakmai szervezete, amely 2013 májusában alakult meg az Országos Széchényi Könyvtárban. Elsődleges feladatunknak a történelem- és politikatudomány területén, valamint ezek társterületein (régészet, néprajz stb.) kutatást végző, magyarországi és kárpát-medencei magyar doktoranduszhallgatók közötti információáramlás biztosítását és személyes kapcsolatainak előremozdítását tartjuk; jelenlegi osztálylétszámunk 2021-ben 89 fő.

Az Osztály megalakulása óta számos szakmai rendezvényen képviseltette magát, így például az éves Tavaszi Szél Konferenciákon, a Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Táborában és a Magyar Történelmi Társulat éves közgyűlésén, továbbá tevékeny szerepe volt az Európai Közösség magyarországi doktori képzést vizsgáló látogatóbizottsága számára elkészített hivatalos jelentés elkészítésében. 2013 decemberében indult el az Osztály kerekasztal-sorozata, a DOSZ Café, melyen szakmai keretek között, de kötetlenebb hangulatban zajlanak beszélgetések egy-egy aktuális vagy problematikus témakör kapcsán, amelyek a történész- és politológus doktorandusz társadalmat közvetlenül érintik. A felsorolt rendezvényeken kívül módszertani workshopokat, előadássorozatokat is tartunk, és más szervezetekkel is  együttműködünk.

Legfrissebb programjainkról, felhívásainkról és híreinkről elsősorban Facebook-oldalunkon, valamint Instagram-profilunkon keresztül lehet tájékozódni.

Az Osztályhoz való csatlakozás módja

Az Osztályhoz történő csatlakozás folyamatosan nyitott és lehetséges az érdeklődő doktoranduszok és doktorjelöltek számára. 2020 júliusa óta lehetőség van a graduális képzésben (BA, MA, osztatlan képzés) résztvevő hallgatóknak is a csatlakozásra, akik ún. pártoló tagságra jelentkezhetnek.

Az Osztályhoz történő csatlakozáshoz a Dokumentumok - Jelentkezési lap fül alatt található Jelentkezési lap kitöltése szükséges. Itt a jelentkezési lap mellett található egy tájékoztató melléklet, amelyben minden fontos információ megtalálható a csatlakozás menetéről. A kitöltött, aláírt és beszkennelt jelentkezési lapokat a dosz.tepo@gmail.com e-mail címre várjuk.

Kapcsolat

Schvéd Brigitta Kinga
elnök

Intézmény:
PTE Interdiszciplináris Doktori Iskola, Középkori és kora újkori doktori program

Kutatási téma:
A Habsburg Monarchia, Lengyelország és az európai hatalmi egyensúly a 18. századi angol politikai médiában

Elérhetőség:

schved.brigitta@dosz.hu


Lengyel Ádám
alelnök

Intézmény:
SZTE Történelemtudományi Doktori Iskola, Jelenkor Program

Kutatási téma:
„Hogy mások élhessenek” – Az US Air Force Pararescue története és fejlődése a hidegháború után

Elérhetőség:

dosz.tepo@gmail.com


Korábbi elnökök

Doma Boglárka
Debreceni Egyetem
2019-09-01 - 2020-08-31


Apjok Vivien
Szegedi Tudományegyetem
2017-09-01 - 2019-08-31


Sós János
Eötvös Loránd Tudományegyetem
2016-09-01 - 2017-08-31


Hevő Péter
Eötvös Loránd Tudományegyetem
2015-09-01 - 2016-08-31


Novák Ádám
Debreceni Egyetem
2015-01-01 - 2015-08-31


Szőts Zoltán Oszkár
Eötvös Loránd Tudományegyetem
2013-04-05 - 2014-12-31