Tisztújítást tartott a Doktoranduszok Országos Szövetsége

2016. október 26-án az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) tartotta tisztújító küldöttgyűlését a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ). Az ülésen a szervezet leköszönő elnöke, Dr. Keresztes Gábor (Nyugat-magyarországi Egyetem) ismertette a szervezet elmúlt két évének munkáját és eredményeit. Kiemelte, hogy a doktori képzés idei évben lezárult reformja az elmúlt 22 év egyik legnagyobb sikertörténete volt a szervezet életében. A DOSZ az utóbbi években stabil, megkerülhetetlen felsőoktatási és társadalmi szereplővé vált, mely fontos érdekképviseleti és tudományszervezési feladatokat vállalt magára. Az elvégzett munka eredményét hűen bizonyítja, hogy nemrég a kormányzat stratégiai partnerévé vált a szervezet.
 
 
Az ülésen az eddigi általános elnökhelyettest, Dr. Kőmíves Péter Miklóst (Debreceni Egyetem) választották meg a szervezet elnökévé. Az elnöki program hangsúlyos eleme a doktori képzés idén átalakult rendszerével összefüggésben a tapasztalatok felmérésére szolgáló kutatás, illetve új, felsőoktatás-pedagógiai, módszertani-etikai, pályázati és tudományos kommunikációra épülő modulok szabadegyetemi rendszerű hirdetése a doktoranduszok számára, továbbá az ösztöndíjas doktori képzés éveinek szolgálati időként történő elismertetése. Az intézményi doktorandusz önkormányzatok finanszírozásának megteremtése is kiemelt cél a következő két évben. A DOSZ a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a hazai egyetemeken tanuló külföldi doktoranduszok integrációjára. Ebben a helyi doktorandusz önkormányzatokra és a DOSZ tudományos osztályaira is épít a leendő elnökség. Az újonnan megválasztott elnök országjáró fórumsorozatot is hirdetett: kétéves hivatali ideje során minden doktori képzést folytató intézményt fel kíván keresni.
 
 
A Küldöttgyűlés az új elnökség tagjává választotta Asztalos Katát (Szegedi Tudományegyetem), Szabó Katalint (ELTE), Cseh Dávidot (Miskolci Egyetem), dr. Cseporán Zsoltot (Pécsi Tudományegyetem), Kohus Zsoltot (Semmelweis Egyetem), Szabó Pétert (Pannon Egyetem) és Tokody Dánielt is (Óbudai Egyetem). A felügyelő bizottsági feladatokat Szabó Katalin (Szent István Egyetem), Berki Gábor (Nemzeti Közszolgálati Egyetem) és Zila Gábor (Károli Gáspár Református Egyetem) látja el. Az új tisztségviselők 2017. január 1-jén lépnek hivatalba, megbízatásuk két naptári évre szól.