Lehet még jelentkezni az ingyenes Személyes Vállalkozói Mentorprogramba

A mikro-, kis- és középvállalkozások alkotják a gazdaság gerincét, ezért a szektor megerősítése a kormányzat alapvető érdeke. Ennek megfelelően indult útjára tavaly februárban az Országos Vállalkozói Mentorprogram, amelynek az egyik legfontosabb alprojektje a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány által menedzselt Személyes Vállalkozói Mentorprogram. Az ingyenes programba mentornak és mentoráltnak egyaránt lehet még jelentkezni. 

A személyes vállalkozói mentorálás során egy tapasztalt, kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkező sikeres és megbecsült vállalkozó osztja meg a tudását, tapasztalatait és bölcsességét egy olyan vállalkozóval, aki szeretné dinamizálni, növekedési pályára állítani a vállalkozását, és ehhez szeretne külső segítséget (egy „külső szemet”) igénybe venni. Külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy a tudásátadásnak az egyik leghatékonyabb módja a mentorálás. 

A programba három vállalkozói csoportból vár lehetséges mentoráltakat a SEED Alapítvány: a női vállalkozók, a 35 év alatti fiatal vállalkozók és a generációváltás előtt álló családi vállalkozások köréből. A vállalkozás méretét tekintve nincs megkötés, egyéni vállalkozások, mikrovállalkozások is jelentkezhetnek. A lényeg az elszántság, az elkötelezettség, a vízió. Fontos, hogy a vállalkozó már eljusson egy olyan szintre, ahol felmerül a kérdés: Hogyan tovább? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához nyújt segítséget a program a tapasztalt mentorok segítségével. 

Mentornak olyan vállalkozók jelentkezhetnek, akik legalább ötéves vállalkozói tapasztalattal rendelkeznek, van jártasságuk minimum ötfős mikro-, kis- és középvállalkozás működtetésében, és kiterjedt kapcsolatrendszerrel tudják segíteni a mentoráltakat. A szakmai kvalitásokon túl fontos, hogy a mentor hiteles, nyitott, elfogadó, konstruktív, kreatív és empatikus legyen. 

A Személyes Vállalkozói Mentorprogramról részletek a www.vallalkozztudatosan.hu oldalon találhatók, és ugyanitt lehet jelentkezni is a programba.