ITU Telecom World 2019

Budapest idén második alkalommal ad otthont a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union, ITU) évente megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciájának. A 2015-ben is sikeres eseményt követően az ITU Telecom World 2019 a Hungexpo területén kerül megrendezésre 2019. szeptember 9-12. között. 

Az ITU az ENSZ legfontosabb infokommunikációs területért felelős globális intézménye, melynek fő feladata a nemzetközi szakmai együttműködés megteremtése. A jelenleg 193 tagállamot tömörítő szervezet 800 ágazati és társult tagot számlál, 48 tagú döntéshozó testületének 2018 óta Magyarország is választott tagja. Az ITU emellett elkötelezett a fejlődő országok infokommunikációs infrastruktúrájának fejlesztése mellett is. 

Az ITU Telecom World 2019 globális eseményére várhatóan a világ 130 országából érkeznek információs és kommunikációs technológiák fejlesztői, politikai szereplők, élvonalbeli iparági vezetők, innovatív feltörekvő startup vállalatok, valamint a hazai és nemzetközi média képviselői, kitűnő platformot teremve ezzel az iparági és kormányzati kapcsolatok kialakítására, illetve megerősítésére. A konferencia fő témája az innováció és a konnektivitás, a legújabb trendek, fejlesztések bemutatása, érintve többek között az Internet jövője, IT biztonság, a robotika, a mesterséges intelligencia (MI), űrtávközlés, az okos városok (smart cities), és a dolgok Internetének (IoT) témakörét, valamint az 5G fejlesztéseket. A magyar kis-, és középvállalkozások és az egyetemek, a több napos esemény során, egyedülálló lehetőséget kapnak az iparág meghatározó nemzetközi szereplőivel való közvetlen találkozásra, elősegítve ezzel a globális kapcsolati háló kialakulását és megerősítését. 

Az esemény hazai koordinációjáért felelős Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére az ITU nemzetközi rendezvény utolsó napja, 2019. szeptember 12. „Internet Generation Day” elnevezéssel a magyar egyetemisták, fiatal vállalkozók és IT szakemberek dedikált nyílt napja lesz a kiállítást ők ezen a napon térítésmentesen látogathatják

A nyílt nap résztvevői a kiállításon innovatív fejlesztésekkel és a legújabb kezdeményezésekkel találkozhatnak, ezenkívül számos angol nyelvű előadás, panelbeszélgetés, workshop, továbbá izgalmas startup verseny és interaktív foglalkozás is várja őket. A nyílt napra összesen mintegy 1000 egyetemi hallgatót és fiatal vállalkozót várunk a Kárpát-medence különböző pontjairól. A részvétel egyéni regisztrációhoz kötött. A konferencia részletes programja elérhető az ITU honlapján a https://telecomworld.itu.int/ címen.