Együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Doktoranduszok Országos Szövetsége

A fiatal kutatók támogatási rendszerének megerősítéséről állapodott meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Doktoranduszok Országos Szövetségével a Debreceni Egyetemen.

Hankó Balázs, az ITM felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a több mint tízezer Magyarországon tanuló doktorandusz hallgató, a magyar felsőoktatás közvetlen jövőjét és a magyar kutatás-fejlesztés innovációi jövőjét jelentik.

- Hazánk csaknem 10 ezer doktoranduszhallgatója a magyar felsőoktatás közvetlen jövőjét jelenti. A támogatásuk érdekében, a megállapodás révén erősítjük a doktoranduszképzés gyakorlati tartalmát, növeljük a sikeres fokozatszerzések számát, a programban résztvevőknek bővített állami ösztöndíjhelyeket biztosítunk, és a támogatjuk a családos, gyermeket nevelő fiatal kutatókat, doktoranduszokat, fejlesztjük az ezt szolgáló ösztönző keretrendszert. Népszerűsítjük a doktori képzést, nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi térben is. Fejlesztjük a szakkollégiumok rendszerét valamint javítjuk a fiatal kutatók által végzett oktató- kutatói munka anyagi elismerését is – fejtette ki Hankó Balázs.

- A Doktoranduszok Országos Szövetsége évek óta kiváló szakmai kapcsolatot ápol a felsőoktatásért felelős szakterülettel és elmúlt években is szorosan együttműködtek, melynek eredményeképpen strukturálisan alakulhatott át a doktori képzés, bővülhetett az állami ösztöndíjra felvehetők keretszáma, továbbá sor kerülhetett olyan jogszabály-módosításokra, melyek érdemben javították a képzést. Mindezeken felül a doktori képzés kibővülhetett olyan ösztöndíj konstrukciókkal, amelyek nagymértékben járulnak hozzá a sikeres fokozatszerzéshez. Bízom abban, hogy az együttműködési megállapodásban megfogalmazott célokat sikerül megvalósítani,ezáltal tovább fejleszthetjük a doktori képzést. – emelte ki Molnár Dániel, a DOSZ elnöke.