Matematikai és Informatikai Tudományok Osztálya

Bemutatkozás

A Matematikai és Informatikai Tudományok Osztálya 2013. június 14-én alakult meg az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében 7 taggal, 5 doktori iskolát képviselve, alapító elnöke Hegyháti Máté, a Pannon Egyetem doktorjelöltje volt. Az Osztály céljául tűzte ki a matematikai, informatikai területen kutató doktorandusz hallgatók tájékoztatását, tudományos fórumok szervezését, valamint a két tudományág specifikus problémáinak kezelését, ill. közvetítését a DOSz felé. A 2014/2015-ös akadémiai évben Cserép Máté, az Eötvös Loránd Tudományegyetem doktorandusza vette át az Osztály vezetését, aki egy második ciklusra is megbízást kapott a tisztség betöltésére. Az Osztály taglétszáma időközben 15 főre nőtt, 8 doktori iskolát képviselve. Az Osztály működésének első lépéseként felmérte a két tématerületen kutató PhD hallgatók igényeit, érdeklődését, valamint problémáit, ezek alapján alakítva ki profilját és tevékenységének három fő alappillérét.
A www.doszmito.hu címen elérhető oldalon az osztály tagjai naprakészen tartanak három hírfolyamot a releváns konferencia-felhívásoknak, a pályázati lehetőségeknek, valamint a MITO-val kapcsolatos híreknek. Emellett kialakításra került és folyamatos bővítés alatt áll egy minden doktorandusz számára hozzáférhető adatbázis a magyarországi doktori iskolákban oktatott tanegységekről, valamint az egyes intézmények közötti áthallgatás lehetőségéről, módjáról.
A MITO elsődleges, éves rendszerességgel megrendezésre kerülő rendezvénye egy három napos téli iskola, a Winter School of PhD Students in Mathemtics and Informatics (WSPS), melynek fő célja kettős. Az iskola résztvevői az évente megválasztott témakörben rangos plenáris előadásokon, valamint az azokhoz kapcsolódó intenzív kurzuson vehetnek részt, melyért doktori iskolától függően tanulmányi vagy tudományos kreditekben is részesülhetnek. Mindemellett a kulturális programok, valamint egy poszter szekció lehetőséget teremt arra, hogy a résztvevők megismerjék egymást, s egymás kutatási témáit. A tábor vándor-konferencia jelleggel a veszprémi Pannon Egyetem és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem után 2016 januárjában a győri Széchenyi István Egyetemen kerül megrendezésre a funkcionális programozás témakörében. A korábbi téli iskolák az elosztott rendszerek és a matematikai optimalizálás témáit ölelték fel, további információért kérlek, látogass el honlapunkra!
Saját rendezvényeink mellett a MITO elkötelezett az informatikai és matematikai tudományterületeken a PhD hallgatókat segítő és felkaroló konferenciák és hasonló, már működő események támogatása mellett. Ilyenek a nagy múltra visszatekintő Conference of Students in Computer Science (CSCS), valamint a Conference of Students in Mathematics (CSM) elnevezésű, Szegedi Tudományegyetemen szervezett konferenciák, amelyeket Osztályunk 2014 óta támogat. Az interdiszciplináris kapcsolatok fejlesztése érdekében a MITO a DOSz más tudományos osztályaival is keresi az együttműködési lehetőséget, ennek első elemeként 2015 novemberében közös szakmai napokat rendez a Műszaki Tudományok Osztályával.
 
 
További elérhetőség:
Az osztály Facebook-oldala, melyen az aktuális eseményekről, konferenciákról lehet tudomást szerezni!
 
Letölthető dokumentumok:
 


A Matematikai és Informatikai Tudományok Osztálya friss hírei / Hírarchívum

28 ápr

Meghívó a Matematikai és Informatikai Tudományos Osztály következő programjára

Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt és Kollégáit az osztály tavaszi programjára, mely Május 6-án, Budapesten kerül megrendezésre, keretében a NNG (NavNGO) navigációs szoftverfejlesztő cég székhelyére teszünk látogatást. Előadás Map matching & Dead reckoning Manapság az egyébként gyakran csak „GPS”-nek nevezett navigációs egységek már nem csak a GPS alapján pozícionálják a járművet. Ha adottak a feltételek, akkor rossz GPS-vétel esetén (pl. alagútban) is meg tudjuk állapítani a poz

11 febr

MITO Osztályelnöki pályázat

  A DOSz pályázatot ír ki a Matematikai és Informatikai Tudományos Osztály elnöki tisztségére   A tudományos osztályok feladata A Doktoranduszok Országos Szövetsége 2012. december 19-én köztestületté alakult. A megújuló szervezet egyik legfontosabb célkitűzése volt, hogy a tudományos osztályok rendszerén keresztül a magyarországi és a kárpát-medencei magyar doktoranduszok számára olyan tudományos fórumot hozzon létre, mely a szakmai érintkezésen túl a tudományos közéletben örömmel tevéken