Matematikai és Informatikai Tudományok Osztálya

Bemutatkozás

A Matematikai és Informatikai Tudományok Osztálya 2013. június 14-én alakult meg az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében 7 taggal, 5 doktori iskolát képviselve, alapító elnöke Hegyháti Máté, a Pannon Egyetem doktorjelöltje volt. Az Osztály céljául tűzte ki a matematikai, informatikai területen kutató doktorandusz hallgatók tájékoztatását, tudományos fórumok szervezését, valamint a két tudományág specifikus problémáinak kezelését, ill. közvetítését a DOSz felé. A 2014/2015-ös akadémiai évben Cserép Máté, az Eötvös Loránd Tudományegyetem doktorandusza vette át az Osztály vezetését, aki egy második ciklusra is megbízást kapott a tisztség betöltésére. Az Osztály taglétszáma időközben 15 főre nőtt, 8 doktori iskolát képviselve. Az Osztály működésének első lépéseként felmérte a két tématerületen kutató PhD hallgatók igényeit, érdeklődését, valamint problémáit, ezek alapján alakítva ki profilját és tevékenységének három fő alappillérét.
A www.doszmito.hu címen elérhető oldalon az osztály tagjai naprakészen tartanak három hírfolyamot a releváns konferencia-felhívásoknak, a pályázati lehetőségeknek, valamint a MITO-val kapcsolatos híreknek. Emellett kialakításra került és folyamatos bővítés alatt áll egy minden doktorandusz számára hozzáférhető adatbázis a magyarországi doktori iskolákban oktatott tanegységekről, valamint az egyes intézmények közötti áthallgatás lehetőségéről, módjáról.
A MITO elsődleges, éves rendszerességgel megrendezésre kerülő rendezvénye egy három napos téli iskola, a Winter School of PhD Students in Mathemtics and Informatics (WSPS), melynek fő célja kettős. Az iskola résztvevői az évente megválasztott témakörben rangos plenáris előadásokon, valamint az azokhoz kapcsolódó intenzív kurzuson vehetnek részt, melyért doktori iskolától függően tanulmányi vagy tudományos kreditekben is részesülhetnek. Mindemellett a kulturális programok, valamint egy poszter szekció lehetőséget teremt arra, hogy a résztvevők megismerjék egymást, s egymás kutatási témáit. A tábor vándor-konferencia jelleggel a veszprémi Pannon Egyetem és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem után 2016 januárjában a győri Széchenyi István Egyetemen kerül megrendezésre a funkcionális programozás témakörében. A korábbi téli iskolák az elosztott rendszerek és a matematikai optimalizálás témáit ölelték fel, további információért kérlek, látogass el honlapunkra!
Saját rendezvényeink mellett a MITO elkötelezett az informatikai és matematikai tudományterületeken a PhD hallgatókat segítő és felkaroló konferenciák és hasonló, már működő események támogatása mellett. Ilyenek a nagy múltra visszatekintő Conference of Students in Computer Science (CSCS), valamint a Conference of Students in Mathematics (CSM) elnevezésű, Szegedi Tudományegyetemen szervezett konferenciák, amelyeket Osztályunk 2014 óta támogat. Az interdiszciplináris kapcsolatok fejlesztése érdekében a MITO a DOSz más tudományos osztályaival is keresi az együttműködési lehetőséget, ennek első elemeként 2015 novemberében közös szakmai napokat rendez a Műszaki Tudományok Osztályával.
 
 
További elérhetőség:
Az osztály Facebook-oldala, melyen az aktuális eseményekről, konferenciákról lehet tudomást szerezni!
 
Letölthető dokumentumok:
 


A Matematikai és Informatikai Tudományok Osztálya friss hírei / Hírarchívum

16 febr

Meghívó a 2. WSPS-re

A Doktoranduszok Országos Szövetsége Matematikai és Informatikai Tudományok Osztálya szeretettel meghív a 2. WSPS-re (Winter School of PhD Students in Informatics and Mathematics), az informatikai és matematikai tudományok területén kutató doktoranduszok részére szervezett 2. téli iskolájára. A képzés2015. március 20. és 22. között az Eötvös Loránd Tudományegyetemen kerül megrendezésre. A téli iskolánk célja a PhD hallgatók számára kettős, amely magába foglalja: egyrészt a tudományos-szakmai kapcsolatok megerős&iacu

02 ápr

CSM és CSCS konferenciák a Szegedi Tudományegyetemen

Két konferencia kerül párhuzamosan megrendezésre a Szegedi Tudományegyetemen a Matematikai és Informatikai Tudományok Osztálya égisze alatt 2014. 06. 30. és 07. 02. között. Az első a CSM (Conference of PhD Students in Mathematics, azaz a Matematikus Doktoranduszok Konferenciája) a második a CSCS (Conference of PhD Students in Computer Science - Számítástechnikai Doktoranduszok Konferenciája). Részletes program (angol nyelven) az alábbi linkeken érhető el: CSM CSCS