Irodalomtudományi Osztály

Bemutatkozás

Tisztelt Doktori Hallgatók! Kedves Kollégák!
 
Az Irodalomtudományi Osztály (röviden DOSz ItO) az irodalomtudományi doktori iskolák hallgatóinak és doktorjelöltjeinek szakmai szervezete. Osztályunk 2013. május 24-én tartotta alakuló ülését, azóta is folyamatosan új tagokkal gyarapodik. Célkitűzésünk, hogy mind a hat Magyarországon irodalomtudományi PhD-képzést indító intézményt hatékonyan tudjuk képviselni, a magyarországi és kárpát-medencei doktori hallgatók között a személyes kapcsolatok kiépítését segítsük.
Az irodalomtudományi doktori iskolát indító intézmények (Magyarországon: Debreceni Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Miskolci Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem) külön-külön is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy hallgatóikat bevonják a tudományos életbe, ennek megvalósításához azonban a doktoranduszok aktív részvételére és egyetemek közötti párbeszédre, végső soron egy élénk tudományos közösség kialakítására is szükség van. Osztályunk büszke arra, hogy tagjai rendszeresen részt vesznek a különböző a szakmai rendezvényeken, valamint arra, hogy az osztályt megalakulása óta képviselik a Tavaszi Szél konferencián.
Legfontosabb feladatunknak azt tartjuk, hogy programjainkkal keretet biztosítsunk a képzéseken, intézményeken vagy akár határokon átívelő kapcsolatok kiépítésére, illetve az egyéni kutatási témák minél szélesebb körű bemutatására és megvitatására. Ehhez évente megrendezzük az Identitás, Emlékezet, Történelem hívószavakra épülő konferenciánkat, melynek helyszíne az ELTE Bölcsészettudományi Kara. Havonta szervezünk találkozási alkalmakat. Ezek lehetnek irodalmi tematikájú beszélgetések, illetve osztályunk lehetőséget biztosít arra is, hogy tagjai kutatási eredményeiket ismertethessék, megvitathassák. Eseményeink időpontjait a Doktoranduszok Országos Szövetsége Irodalomtudományi Osztály Facebook oldalán is követhetővé tesszük. (Link: https://www.facebook.com/doszirtud/)
Tagjaink tudományos eredményeinek publikálását megkönnyítendő útjára indítunk egy tanulmánykötet-sorozatot, amelynek különböző darabjai a kutatási témáknak megfelelő nyelven írt szövegeket gyűjtik majd össze.
A DOSz honlapján, osztályunk leágazásán megtalálhatók azok a pályázati felhívások, határidők és tudományos események, melyek egy irodalomtudós PhD-hallgatót érinthetnek. Távlati terveink közöttszerepel, hogy – a határon túli doktorandusz szervezetekkel együttműködve – kárpát-medencei hallgatók részvételével zajló csereszemináriumokat, előadásokat szervezzünk.

 


 Letölthető dokumentumok:
 
Jegyzőkönyv osztályülésről 2016. 02. 17.
 
 
 
 
 
 
 
 

Támogatóink:

 


 Képek, események

 

 Beszélgetés a megújuló gyermekirodalomról

 Beszélgetés a megújuló gyermekirodalomról

 Beszélgetés a kritikaírásról

 Beszélgetés a kritikaírásról

Irodalmi beszélgetés Kaj Ádám Tarantella című színdarabjának premierje kapcsán

 

 Irodalmi beszélgetés Kaj Ádám Tarantella című színdarabjának premierje kapcsán


 


A Irodalomtudományi Osztály friss hírei / Hírarchívum

04 márc

„A tudomány ekként rajzolja világát” – Irodalom, nevelés és történelem metszetei II. Konferenciafelhívás

  „A tudomány ekként rajzolja világát” – Irodalom, nevelés és történelem metszetei II. „A tudomány ekként rajzolja világát” – Irodalom, nevelés és történelem metszetei I. nagy sikerére tekintettel folytatódik a tudományos konferencia megszervezésének hagyománya. Célunk az idei évben is tudományos szekciók felállítása, az irodalom, a nevelés és a történelem közös metszeteinek megvilágítása; az irodalomtudományi, a neveléstörténeti, neveléstudományi &e

19 nov

NYOM-KÖVETÉS 4

Konferenciafelhívás   A Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete a Doktoranduszok Országos Szövetsége Irodalomtudományi Osztályával NYOM-KÖVETÉS 4. címmel irodalomtudományi műhely-konferenciát szervez 2018. december 8-án Zentán. Várjuk azon oktatók, kutatók, PhD-hallgatók jelentkezését, akik 20 percben bemutatnák legfrissebb kutatási eredményeiket, kifejtenék gondolataikat az őket leginkább érdeklő témákról. Tematikai megkötés nincs. A részvételi szándékot a jelentkezési lap kitöltés&

27 febr

Meghívó Irodalomtudományi Osztály ülésére

MEGHÍVÓ a Doktoranduszok Országos Szövetsége Irodalomtudományi Osztály ülésére Tisztelt Kolléga! Kedves Érdeklődő! A Doktoranduszok Országos Szövetsége Irodalomtudományi Osztály elnökeként ezúton értesítem, hogy szeretettel várjuk a Doktoranduszok Országos Szövetsége Irodalomtudományi Osztály soron következő ülésére, amelyet a Kossuth Klubban, 2018. február 28-án, 18:15 perckor tartunk.   Az ülés helyszíne: Kossuth Klub, 1088 Budapest, Múzeum utca 7. Az ülés akkor határozatképes, ha a tags&aac