Hadtudományi Osztály

Bemutatkozás

A Hadtudományi Osztály 2013. június 11-én tartotta meg alakuló ülését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi termében. Az eseményt számos professzor, akadémikus tisztelte meg a jelenlétével.
15 fővel kezdtük meg a munkát, létszámunk pedig azóta is folyamatosan nő. Az Osztály jelenleg 63 főt számláló tagsága 8 egyetem 12 doktori iskolájából érkező doktoranduszokból áll.
Célunk, hogy összefogjuk a hadtudományok valamennyi ága iránt érdeklődő doktoranduszokat, segítve munkájukat, megkönnyítve az egymással való kommunikációt, és megjelenési lehetőségeket biztosítsunk számukra. Alakuló ülésünkön ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást kötöttünk a Magyar Hadtudományi Társasággal (MHTT) és a Magyar Tudományos Akadémia Hadtudományi Bizottságával. Egy mentorrendszer kidolgozásával segítjük tagjainkat, akik a végzés után egy-egy professzor segítségével készülhetnek a Tudományos Akadémia köztestületi tagságára.
Tevékenységünk része a PhD hallgatók publikációs lehetőségét biztosító konferenciák és más rendezvények szervezése.  Az első ilyen a DOSz Közigazgatás-tudományi Osztályával, a Rendészeti Doktoranduszok Országos Egyesületével, valamint az NKE Doktorandusz Önkormányzatával együttműködve megrendezett „A haza szolgálatában” c. konferencia volt 2013. október 25-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amelyet azóta is nagy érdeklődés mellet évente megszervezünk.
Az általunk szervezett „Hadtudomány és a XXI. század” című konferencia különlegessége abban állt, hogy az előadók bemutatott kutatási eredményeire hallgatói opponensek is reagálhattak. Összesen 33 hallgató vállalkozott a feladatra, akiknek szintén hasznos volt megtapasztalni, milyen is a másik oldalon állni. A részt vevő oktatók is nagyon aktívan, segítő szándékkal bírálták az előadókat. A doktoranduszok így egy kis ízelítőt kaphattak a védés hangulatából és ötleteket a hozzászólásokból.
Mindemellett aktívan részt veszünk a Doktoranduszok Országos Szövetsége által rendezett eseményeken is.
A rendezvényekkel párhuzamosan figyelemmel kísérjük az új PhD hallgatók jelentkezését. Az új tanév új doktoranduszokat is jelent, akikkel reményeink szerint tagságunk is bővülni fog. Számukra szeretnénk hasznos programokat szervezni, bemutatni az osztálytagság előnyeit, a tudományos osztályok működését. Remélem, hamarosan Önt is üdvözölhetjük Osztályunk valamelyik rendezvényén!

 

Tisztségviselők:
Elnök:
Váczi Dániel (Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskola) - Kutatási téma: A készpénzkímélő elektronikus fizetési módszerek humán alapú támadási lehetőségei. E-mail cím: vaczidaniel.dosz@gmail.com
 
Alelnök:
Orbók Ákos (Nemzet Közszolgálati Egyetem, Katonai Műszaki Doktori Iskola) Kutatási téma: Az okosváros koncepciójának kibervédelmi aspektusai.
E-mail cím: orbok.akos@uni-nke.hu
 
Titkár:
Berki Gábor ny. r. szds (Nemzet Közszolgálati Egyetem, Katonai Műszaki Doktori Iskola) Kutatási téma: A számítógép-hálózati hadviselés.
 
Gazdasági referens:
Kiss Dávid (Nemzet Közszolgálati Egyetem, Katonai Műszaki Doktori Iskola) Kutatási témái: a védelemgazdaság struktúrájának matematikai modellezése és optimalizálása különleges jogrendidején.
 
Tudományos referens:
Bányász Péter (Nemzet Közszolgálati Egyetem, Katonai Műszaki Doktori Iskola) Kutatási téma: A közösségi média térnyerése a védelmi szférában E-mail:banyasz.peter@uni-nke.hu
 
Jogi szakreferens:
dr. Gyenei Balázs (Nemzet Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi Doktori Iskola) Kutatási téma: államok nemzetközi jogi felelőssége, ezen belül a katonai és védelmi tevékenységek kiszervezése (DSO), illetve a kiberhadviselés kapcsán felmerülő betudhatósági kérdések.
 

Tagfelvétel:
Az osztályba a tisztségviselőktől igényelhető vagy az oldalról letölthető jelentkezési lap kitöltésével és aláírásával lehet jelentkezni, melyet az elnöknek vagy a titkárnak kell eljuttatni. A tagfelvételről mindig a soron következő osztályülés dönt. A felvettek az ülés után azonnal az osztály teljes jogú tagjaivá válnak, és felkerülnek az osztály levelezőlistájára.

További elérhetőség:
Az osztály Facebook-oldala, melyen az aktuális eseményekről, konferenciákról lehet tudomást szerezni! 

 

A jelentkezési lap ITT tölthető le.


A Hadtudományi Osztály friss hírei / Hírarchívum

17 nov

Csapatépítő paintball napon vettek részt a Hadtudományi és a Közigazgatás-tudományi Osztály tagjai

2014. november 15-én reggel a törökbálinti Patriot Paintball pályán gyűltek össze a Hadtudományi és a Közigazgatás-tudományi Osztályok azon tagjai, akik elég vállalkozó szelleműek voltak, hogy az egész napot a szabadban töltsék és kihívásnak tekintsék a csapatépítő paintball napon történő részvételt. A programon képviseltette magát a Rendészeti Doktoranduszok Országos Egyesülete és csatlakozott hozzánk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző karának néhány honv&eac

12 nov

A haza szolgálatában

Idén második alkalommal rendezte meg a Nemzeti Közszolgálat Egyetemen (NKE) A haza szolgálatában elnevezésű konferenciát a DOSZ Hadtudományi és Közigazgatás-tudomány Osztálya, az NKE Doktorandusz Önkormányzata, valamint a Rendészeti Doktoranduszok Országos Egyesülete. A rendezvénynek a Ludovika teljesen felújított kampusza nyújtott méltó környezetet.   "A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendkívül fontosnak tartja azt, hogy a doktori képzés minősége ne szenvedjen csorbát, ezt jól bizonyítja az is, hogy az egyetem vezetése mindig is nagy f